Turbo czekoladowe, proteinowe kulki mocy z daktylami i kokosem 🥥
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Turbo czekoladowe, proteinowe kulki mocy z daktylami i kokosem 🥥
Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę? Dziś na talerz wpadają turbooo czekoladowe, proteinowe kulki mocy, w których przemyciłam sporo ciekawych produktów, które razem tworzą połączenie idealne! 🤩 Ten przepis nie wymaga pieczenia, chłodzenia, dzięki czemu masz okazję skosztować ich zaraz po przygotowaniu! Koniecznie przetestuj, a jestem przekonana, że nie pożałujesz! 🤤🤭
SPRZĘT
- blender lub termomix.
- szpatułka.
SKŁADNIKI
- 150 g suszonych daktyli + 2 łyżki wody z daktyli,
- 30 g proszku białkowego WPC80 o smaku czekoladowym, np. firmy Mlekovita, kupuję w Biedronce/ Netto,
- 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
- 50 g masła orzechowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych opcjonalnie dodatkowe wiórki do posypania na wierzch,
- 1 łyżka syropu np. z agawy (można pominąć),
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej np. firmy kotanyi
- szczypta soli himalajskiej/ kłodawskiej.
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalej gorącą wodą i poczekaj około 10/ 15 minut, aż zmiekną.
- Odsącz wodę i zmiksuj na gładko w blenderze z 2 łyżkami płynu z daktylów.
- Pozostałe składniki włóż do miski i wszystko razem wymieszaj.
- Formuj okrągłe kulki, na wierzch można dodatkowo posypać wiórkami.
Dodaj komentarz