Sycące jajka po turecku z dodatkiem pieczywka 🤤
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Sycące jajka po turecku z dodatkiem pieczywka 🤤
Masz tak czasami, że brak Ci sposobów na urozmaicenie jakiegoś dania z użyciem głównego składnika, który się tam znajduje? Są takie tygodnie, kiedy mogłabym jeść cały czas to samo, ale bywa, że mam po dziurki w nosie jedzenia jajek w jednej postaci, i tutaj z pomocą przychodzą takie przepisy jak np. ten, który nie wiedzieć czemu, ale testowałam po raz pierwszy 😮. Niby wszystko to oddzielnie próbowałam, ale zestawiając to w jedną całość, wyszła totalna poezja dla podniebienia. 🤯🫠
SPRZĘT
- garnuszek do jajek.
- patelnia do przygotowania sosu + szpatułka.
- miska do podania.
SKŁADNIKI
Składniki na sos:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
- odrobina soli himalajskiej/ kłodawskiej.
Składniki:
- 2 świeże jaja,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży pieprz, sól,
- świeży szczypior.
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku zagotuj wodę na jajka.
- Jogurt naturalny przełóż do miski, zetrzyj czosnek, dodaj przyprawy, u mnie sól i świeży pieprz.
- Masło rozpuść na patelni, poczekaj, aż się lekko zarumieni, dodaj paprykę wędzoną i słodką, odrobinę soli i wymieszaj.
- Jajka wbij do miseczki, łyżką zrób wir, po czym wrzuć jajka do gotującej się wody. Po około 3 minutach będą gotowe do wyłowienia.
- Na dno miski wyłóż kolejno jogurt, jajka, polej wcześniej przygotowanym sosem, posyp szczypiorem i świeżym pieprzem. Serwuj z pieczywkiem.
Dodaj komentarz