Sycące jajka po turecku z dodatkiem pieczywka 🤤

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

Sycące jajka po turecku z dodatkiem pieczywka 🤤

Masz tak czasami, że brak Ci sposobów na urozmaicenie jakiegoś dania z użyciem głównego składnika, który się tam znajduje? Są takie tygodnie, kiedy mogłabym jeść cały czas to samo, ale bywa, że mam po dziurki w nosie jedzenia jajek w jednej postaci, i tutaj z pomocą przychodzą takie przepisy jak np. ten, który nie wiedzieć czemu, ale testowałam po raz pierwszy 😮. Niby wszystko to oddzielnie próbowałam, ale zestawiając to w jedną całość, wyszła totalna poezja dla podniebienia. 🤯🫠

SPRZĘT

  • garnuszek do jajek.
  • patelnia do przygotowania sosu + szpatułka.
  • miska do podania.

SKŁADNIKI
  

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
  • odrobina soli himalajskiej/ kłodawskiej.

Składniki:

  • 2 świeże jaja,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży pieprz, sól,
  • świeży szczypior.

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku zagotuj wodę na jajka.
  • Jogurt naturalny przełóż do miski, zetrzyj czosnek, dodaj przyprawy, u mnie sól i świeży pieprz.
  • Masło rozpuść na patelni, poczekaj, aż się lekko zarumieni, dodaj paprykę wędzoną i słodką, odrobinę soli i wymieszaj.
  • Jajka wbij do miseczki, łyżką zrób wir, po czym wrzuć jajka do gotującej się wody. Po około 3 minutach będą gotowe do wyłowienia.
  • Na dno miski wyłóż kolejno jogurt, jajka, polej wcześniej przygotowanym sosem, posyp szczypiorem i świeżym pieprzem. Serwuj z pieczywkiem.
jajka po turecku, propozycja na śniadanie, śniadanie na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu