Smaczny bowl na ostro z ryżem jaśminowym i grillowanymi warzywkami 🌶️🍚
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Smaczny bowl na ostro z ryżem jaśminowym i grillowanymi warzywkami 🌶️🍚
Przy okazji mojej wizyty w Wawce, gdzie tym razem to mi podsuwano jedzonko pod nos, posmakowałam dania w połączeniu z grillowanymi warzywkami, które bardzo wpasowało się w moje kubki smakowe. To był świetny czas spędzony z moimi dziewczynami, ale z tej wycieczki oprócz masy wspomnień przywiozłam także inspirację jedzeniową, która posłużyła mi do stworzenia propozycji na suuuper smacznego bowla. 🍚🔥
SPRZĘT
- patelnia.
- miseczka + pędzelek.
- opcjonalnie: pałeczki.
SKŁADNIKI
- 150 g cukinii,
- 1 duża marchewka,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 80 g ryżu jaśminowego,
- dodatkowo: ostry sos sriracha kupuję w 🐞
- 3 łyżki oleju kokosowego,
Sos do grillowanych warzyw:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- garść białego sezamu
PRZYGOTOWANIE
- Ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię pokrój w plastry (około 1 cm), marchew w podłużne paski.
- Zagotuj wodę — marchewkę wrzuć do wrzątku i gotuj al dente, około 8 minut.
- W międzyczasie sos sojowy połącz z białym sezamem, użyj pędzelka, żeby posmarować nim warzywka (cukinię oraz ugotowaną marchewkę).
- Olej kokosowy rozgrzej na patelni, następnie wyłóż warzywka i trzymaj kilka minut z każdej strony. Pozostały sos możesz wylać na patelnię.
- Tofu pokrój w kostkę i podsmaż kilka minut na tej samej patelni, na której grillowaliśmy warzywka.
- W miseczce umieść ryż, warzywka, podsmażone, wędzone tofu, kimchi — całość polej ostrym sosem i opcjonalnie posyp białym sezamem.
NOTATKI
Super smakuje w opcji na ciepło i na zimno.
Dodaj komentarz