Smaczny bowl na ostro z ryżem jaśminowym i grillowanymi warzywkami 🌶️🍚

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

smaczny bowl

Smaczny bowl na ostro z ryżem jaśminowym i grillowanymi warzywkami 🌶️🍚

Przy okazji mojej wizyty w Wawce, gdzie tym razem to mi podsuwano jedzonko pod nos, posmakowałam dania w połączeniu z grillowanymi warzywkami, które bardzo wpasowało się w moje kubki smakowe. To był świetny czas spędzony z moimi dziewczynami, ale z tej wycieczki oprócz masy wspomnień przywiozłam także inspirację jedzeniową, która posłużyła mi do stworzenia propozycji na suuuper smacznego bowla. 🍚🔥

SPRZĘT

  • patelnia.
  • miseczka + pędzelek.
  • opcjonalnie: pałeczki.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g cukinii,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 80 g ryżu jaśminowego,
  • dodatkowo: ostry sos sriracha kupuję w 🐞
  • 3 łyżki oleju kokosowego,

Sos do grillowanych warzyw:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • garść białego sezamu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cukinię pokrój w plastry (około 1 cm), marchew w podłużne paski.
  • Zagotuj wodę — marchewkę wrzuć do wrzątku i gotuj al dente, około 8 minut.
  • W międzyczasie sos sojowy połącz z białym sezamem, użyj pędzelka, żeby posmarować nim warzywka (cukinię oraz ugotowaną marchewkę).
  • Olej kokosowy rozgrzej na patelni, następnie wyłóż warzywka i trzymaj kilka minut z każdej strony. Pozostały sos możesz wylać na patelnię.
  • Tofu pokrój w kostkę i podsmaż kilka minut na tej samej patelni, na której grillowaliśmy warzywka.
  • W miseczce umieść ryż, warzywka, podsmażone, wędzone tofu, kimchi — całość polej ostrym sosem i opcjonalnie posyp białym sezamem.

NOTATKI

Super smakuje w opcji na ciepło i na zimno.
bowl na ostro, bowl z warzywami, danie obiadowe
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu