Mięciutkie, przepyszne cynamonki by Annie 🤭

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

Mięciutkie, przepyszne cynamonki by Annie 🤭

Pomysł na osłodzenie sobie dnia? 🤔 Proszę bardzo! Dzisiaj mam coś dla miłośników cynamonu w dużej ilości! O mały włos i zapomniałabym, jak przyjemnie jest działać w kuchni, tworząc dla was zdrowszą alternatywę wypieku. Przepis sprawdzi się świetnie jako przekąska dla ciebie i twoich najbliższych, lub jako jeden z tych pełnowartościowych posiłków, który sprawisz sobie z myślą o sobie, urozmaicając raz po raz swoje odżywianie.

SPRZĘT

  • mikser + końcówki do wyrabiania ciasta.
  • wałek.
  • blaszka do pieczenia,
  • opcjonalnie: papier do pieczenia.
  • pędzelek, trzepaczka.

SKŁADNIKI
  

Składniki na rozczyn:

  • 50 ml napoju roślinnego u mnie napój owsiany od Tymbark,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka erytrytolu,
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej typ 630,

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 630,
  • 80 ml napoju roślinnego (polecam użyć ciepłego),
  • 30 g roztopionego masła,
  • 1 jajko (najlepiej w temp. pokojowej),
  • 1 żółtko (najlepiej w temp. pokojowej),
  • 3 łyżki erytytolu,
  • szczypta soli himalajskiej/ kłodawskiej,

Dodatkowo:

  • 10 g roztopionego masła (do posmarowania ciasta),
  • duuuuużo mielonego cynamonu,
  • kilka łyżek erytrytolu do posypania ciasta,
  • 1 jajko (do posmarowania cynamonek).

PRZYGOTOWANIE
 

  • Zrób rozczyn: ciepłe mleko (nie powinno być gorące!) umieść w wysokim naczyniu, dodaj mąkę, erytrytol, drożdże i wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 10 minut.
  • W misce miksera umieścić mąkę, ciepłe mleko, jajko i żółtko, roztopione masło, rozczyn, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto do połączenia i porządnego wyrobienia wszystkich składników.
  • Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyłożyć i rozwałkować ciasto, podsypując mąką (ciasto może się kleić, ale takie powinno być — nie dodawaj zbyt dużo mąki, dzięki temu bułeczki wyjdą mięciutkie).
  • Rozwałkowany placek należy posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i erytrytolem.
  • Następnie zawiń w roladę i pokrój na (u mnie) 11 kawałków.
  • Na koniec użyj pędzelka i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  • Cynamonki piecz w 180°C przez 20 minut.

NOTATKI

Jeśli chcesz zachować miękkość na drugi dzień wsadź cynamonkę do piekarnika na kilka minut!
 
bułeczki cynamonowe, cynamonki, pieczywo bez cukru
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu