Mięciutkie, przepyszne cynamonki by Annie 🤭
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Mięciutkie, przepyszne cynamonki by Annie 🤭
Pomysł na osłodzenie sobie dnia? 🤔 Proszę bardzo! Dzisiaj mam coś dla miłośników cynamonu w dużej ilości! O mały włos i zapomniałabym, jak przyjemnie jest działać w kuchni, tworząc dla was zdrowszą alternatywę wypieku. Przepis sprawdzi się świetnie jako przekąska dla ciebie i twoich najbliższych, lub jako jeden z tych pełnowartościowych posiłków, który sprawisz sobie z myślą o sobie, urozmaicając raz po raz swoje odżywianie.
SPRZĘT
- mikser + końcówki do wyrabiania ciasta.
- wałek.
- blaszka do pieczenia,
- opcjonalnie: papier do pieczenia.
- pędzelek, trzepaczka.
SKŁADNIKI
Składniki na rozczyn:
- 50 ml napoju roślinnego u mnie napój owsiany od Tymbark,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka erytrytolu,
- 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej typ 630,
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 630,
- 80 ml napoju roślinnego (polecam użyć ciepłego),
- 30 g roztopionego masła,
- 1 jajko (najlepiej w temp. pokojowej),
- 1 żółtko (najlepiej w temp. pokojowej),
- 3 łyżki erytytolu,
- szczypta soli himalajskiej/ kłodawskiej,
Dodatkowo:
- 10 g roztopionego masła (do posmarowania ciasta),
- duuuuużo mielonego cynamonu,
- kilka łyżek erytrytolu do posypania ciasta,
- 1 jajko (do posmarowania cynamonek).
PRZYGOTOWANIE
- Zrób rozczyn: ciepłe mleko (nie powinno być gorące!) umieść w wysokim naczyniu, dodaj mąkę, erytrytol, drożdże i wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 10 minut.
- W misce miksera umieścić mąkę, ciepłe mleko, jajko i żółtko, roztopione masło, rozczyn, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto do połączenia i porządnego wyrobienia wszystkich składników.
- Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyłożyć i rozwałkować ciasto, podsypując mąką (ciasto może się kleić, ale takie powinno być — nie dodawaj zbyt dużo mąki, dzięki temu bułeczki wyjdą mięciutkie).
- Rozwałkowany placek należy posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i erytrytolem.
- Następnie zawiń w roladę i pokrój na (u mnie) 11 kawałków.
- Na koniec użyj pędzelka i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Cynamonki piecz w 180°C przez 20 minut.
NOTATKI
Jeśli chcesz zachować miękkość na drugi dzień wsadź cynamonkę do piekarnika na kilka minut!
Dodaj komentarz