Kruche korzenne ciasteczka w zdrowszej wersji 🍪 przepis świąteczny 🧑🏻‍🎄

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

Kruche korzenne ciasteczka w zdrowszej wersji 🍪 przepis świąteczny🧑🏻‍🎄

Ciasteczka korzenne to absolutnie mój 🔝 spośród przepisów świątecznych 📝. Przyprawa korzenna dodaje im fajnej wyrazistości, i dzięki niej do złudzenia przypomina mi o ciastkach, po które kiedyś sięgałam w marketach. Do tej pory przetestowałam już kilka przepisów, żeby stworzyć smaczną alternatywę tych kruchych ciasteczek, i ten jest taki, jakiego szukałam! 🤭 Ten przepis jest super, dlatego że sprawdzi się nie tylko w wersji świątecznej🧑🏻‍🎄, możesz spróbować zrobić ciastka maślane, cynamonowe, testuj z przyprawami i stwórz swoją wersję CIASTEK! 🍪

SPRZĘT

  • miska do ciasta
  • wałek.
  • woreczek foliowy
  • dowolne wykrawacze do ciastek

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mąki jasnej orkiszowej typ 630
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 130 g erytrytolu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej używam tej od Kotanyi,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

PRZYGOTOWANIE
 

  • W dużej misce umieść składniki: mąkę, żółtka, zimne masło, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
  • Wszystkie składniki wyrabiaj do momentu uzyskania kulki. Uwaga, ciasto w trakcie wyrabiania może delikatnie się kruszyć!
  • Zawiń w woreczek foliowy i włóż do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Podsyp lekko mąką (nie za dużo), rozwałkuj i powycinaj dowolne kształty.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12-15 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

NOTATKI

Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku. Zachowują świeżość na długo!!
ciasteczka korzenne, fit wypieki, kruche ciasteczka
, ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu