Kruche korzenne ciasteczka w zdrowszej wersji 🍪 przepis świąteczny 🧑🏻🎄
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Kruche korzenne ciasteczka w zdrowszej wersji 🍪 przepis świąteczny🧑🏻🎄
Ciasteczka korzenne to absolutnie mój 🔝 spośród przepisów świątecznych 📝. Przyprawa korzenna dodaje im fajnej wyrazistości, i dzięki niej do złudzenia przypomina mi o ciastkach, po które kiedyś sięgałam w marketach. Do tej pory przetestowałam już kilka przepisów, żeby stworzyć smaczną alternatywę tych kruchych ciasteczek, i ten jest taki, jakiego szukałam! 🤭 Ten przepis jest super, dlatego że sprawdzi się nie tylko w wersji świątecznej🧑🏻🎄, możesz spróbować zrobić ciastka maślane, cynamonowe, testuj z przyprawami i stwórz swoją wersję CIASTEK! 🍪
SPRZĘT
- miska do ciasta
- wałek.
- woreczek foliowy
- dowolne wykrawacze do ciastek
SKŁADNIKI
- 250 g mąki jasnej orkiszowej typ 630
- 150 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 130 g erytrytolu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej używam tej od Kotanyi,
- 1 łyżeczka cynamonu,
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce umieść składniki: mąkę, żółtka, zimne masło, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki wyrabiaj do momentu uzyskania kulki. Uwaga, ciasto w trakcie wyrabiania może delikatnie się kruszyć!
- Zawiń w woreczek foliowy i włóż do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Podsyp lekko mąką (nie za dużo), rozwałkuj i powycinaj dowolne kształty.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12-15 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
NOTATKI
Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku. Zachowują świeżość na długo!!
Dodaj komentarz