Krucha tarta z domową konfiturą z żurawiny i kremem z białej czekolady 🤍
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Krucha tarta z domową konfiturą z żurawiny i kremem z białej czekolady 🤍
Gdybym musiała wybierać spośród kilku pomysłów na obiad, to powiedziałabym, że nie wyobrażam sobie żyćka bez makaronów!! 🍝 W klimacie słodkich wypieków jest podobnie, bez zawahania odpowiedziałabym tarty, za nie zdecydowanie dałabym się pokroić. 🤭 A jeśli o nich mowa, to dzisiaj dzielę się z wami przepisem, który chciałam opublikować znacznie wcześniej, ale choroba, gorsze samopoczucie, brak chęci niestety skutecznie pokrzyżowały moje plany. Warto było czekać, bo powstało coś nieziemsko smacznego!! Ja już wiem, że to będzie jedno z ciach, które pojawi się na naszym wigilijnym stole. Jeśli zrobiłam ci smaka, koniecznie wypróbuj! ❤️🔥
SPRZĘT
- mikser.
- forma o średnicy 27 cm
- garnek do żurawiny
- miseczka do przygotowania kremu
- woreczek foliowy
SKŁADNIKI
Składniki na tartę:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 80 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- odrobina soli np. himalajskiej.
Składniki do domowej żurawiny:
- 350 g świeżej żurawiny kupiłam w Lidlu,
- 3 łyżki erytrytolu,
- odrobinę wody,
- odrobinę soku z cytryny,
Składniki na krem z białej czekolady:
- 250 g mascarpone,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 150 g białej czekolady bez cukru z firmy Torras, zamawiam przez Internet,
- 100 g erytrytolu.
- 20 g żurawiny do dekoracji,
- odrobina erytrytolu do żurawiny,
- odrobina borówek amerykańskich,
- kilka gałązek świerku,
- cynamon do poprószenia.
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie tarty:
- Mąkę pszenną, wiórki kokosowe, zimne masło, odrobinę soli przełóż do miski, składniki połącz w rękach. (ważne żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo). Uformuj kulkę, włóż do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyłóż na blaszkę. Nakłuj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 180°C przez około 25/ 30 minut.
- Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
Przygotowanie domowej żurawiny:
- Żurawinę umyj, wrzuć do garnuszka, dodaj odrobinę wody, sok z cytryny, erytrytol i gotuj pod przykryciem. Trzymaj na małym ogniu do czasu, aż owoce puszczą sok, zmiękną i otrzymasz konsystencję dżemu.
- Przełóż do miseczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
- W garnuszku umieść śmietankę, dodaj białą czekoladę. Składniki powinny się połączyć, dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, do miski wlej zimną wodę i włóż garnek z otrzymaną masą. Po chwili powinna być odpowiednia do użycia.
- Schłodzony serek mascarpone umieść w naczyniu, dodaj erytrytol (możesz go zmielić), schłodzoną masę z białej czekolady, i zmiksuj na gładki krem. Na czas wyłożenia przechowuj w lodówce.
Złożenie tarty:
- Na wystudzoną tartę wyłóż dżem z żurawiny. Następnie dodaj wcześniej przygotowany krem z białej czekolady.
- Włóż do lodówki na minimum kilka godzin. U mnie leżakowała całą noc.
- Na wierzch wyłóż surowe owoce żurawiny, wcześniej obtoczone w erytrytolu, borówki, gałązki, i opcjonalnie pokrusz cynamonem.
NOTATKI
Tartę przechowuję w lodówce.
Dodaj komentarz