Domowe drożdżówki z jabłkiem w przyprawie korzennej z kruszonką 🍎

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

Domowe drożdżówki z jabłkiem w przyprawie korzennej z kruszonką 🍎

Zaryzykowałabym stwierdzeniem, że każdy z nas ma takie pozycje, które myślami przenoszą go do czasów szkolnych, i w moim przypadku są to właśnie drożdżówki, które niegdyś wpadały bardzo często. Ciekawe jest to, że nigdy wcześniej nie wybrałabym tej z owocami, a raczej postawiłabym na wersję z serem i kruszonką!! Od jakiegoś czasu staram się jednak wychodzić poza dobrze mi znane, także w temacie jedzeniowym. Jesienna aura zainspirowała mnie, żeby stworzyć coś sezonowego, i wiesz co, wyszły na seriooo obłędne! 🫠🤭

SPRZĘT

  • mikser z końcówkami do wyrabiania ciasta.
  • garnek do jabłek.
  • blacha + papier do pieczenia.

SKŁADNIKI
  

Składniki na rozczyn:

  • 200 ml napoju roślinnego u mnie migdał/ owies,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka erytrytolu,
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej typ 630.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej + odrobina do wyrabiania ciasta typ 630,
  • 70 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 80 g erytrytolu,
  • szczypta soli np. himalajskiej.

Składniki na nadzienie:

  • 3/4 jabłka typ Gala (super sprawdzą się słodziutkie),
  • 1 łyżka przyprawy korzennej używam z firmy Kotanyi,
  • opcjonalnie: odrobina soku z cytryny.

Składniki na kruszonkę:

  • 6 łyżek mąki orkiszowej jasnej typ 630,
  • 40 g zimnego masła,
  • 3 łyżki erytrytolu.

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie rozczynu:

  • Napój roślinny delikatnie podrożej (ważne, żeby nie był gorący), dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę erytrytolu oraz łyżkę mąki. Mieszkaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 15 minut.
  • Rozczyn powinien delikatnie urosnąć (nie będzie wyglądać on tak, jak w przypadku rozczynu na zwykłym cukrze).

Przygotowanie ciasta:

  • Składniki na ciasto włóż do miski, mąkę, 2 żółtka + 1 jajko, erytrytol, masło, szczyptę soli, dodaj rozczyn i wyrabiaj ciasto do połączenia wszystkich składników.
  • Odstaw ciasto (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Przygotowanie nadzienia:

  • Jabłka umyj i pokrój w kostkę.
  • Wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody (tak, żeby nie przywarły do spodu), łyżkę przyprawy korzennej, i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż zmiękną i puszczą sok.
  • Następnie pozostaw do wystygnięcia.

Przygotowanie kruszonki:

  • Składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i wymieszaj. Masło powinno być zimne.
  • Uformuj kulkę i włóż do lodówki do czasu wyłożenia jej na drożdżówkach.

Przygotowanie domowych drożdżówek:

  • Ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp odrobiną mąki i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
  • Ciasto podziel na równe kuleczki (z przepisu wychodzi mi 12 dużych drożdżówek, około 80g jedna sztuka), i uformuj drożdżówki, wyłóż na papierze do pieczenia.
  • Nałóż farsz z jabłek, a na wierzch dodaj odrobinę kruszonki.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez około 30 minut.

NOTATKI

Na drugi smakują tak samo dobrze, jak zaraz po upieczeniu! Jeśli jednak chcesz w łatwy sposób odświeżyć ciasto, wystarczy, że na kilka minut włożysz je do piekarnika/ mikrofalówki. 
bez cukru, domowe drożdżówki, drożdżówki z jabłkiem, przepis sezonowy
, ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu