Domowe drożdżówki z jabłkiem w przyprawie korzennej z kruszonką 🍎
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Domowe drożdżówki z jabłkiem w przyprawie korzennej z kruszonką 🍎
Zaryzykowałabym stwierdzeniem, że każdy z nas ma takie pozycje, które myślami przenoszą go do czasów szkolnych, i w moim przypadku są to właśnie drożdżówki, które niegdyś wpadały bardzo często. Ciekawe jest to, że nigdy wcześniej nie wybrałabym tej z owocami, a raczej postawiłabym na wersję z serem i kruszonką!! Od jakiegoś czasu staram się jednak wychodzić poza dobrze mi znane, także w temacie jedzeniowym. Jesienna aura zainspirowała mnie, żeby stworzyć coś sezonowego, i wiesz co, wyszły na seriooo obłędne! 🫠🤭
SPRZĘT
- mikser z końcówkami do wyrabiania ciasta.
- garnek do jabłek.
- blacha + papier do pieczenia.
SKŁADNIKI
Składniki na rozczyn:
- 200 ml napoju roślinnego u mnie migdał/ owies,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka erytrytolu,
- 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej typ 630.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej + odrobina do wyrabiania ciasta typ 630,
- 70 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 80 g erytrytolu,
- szczypta soli np. himalajskiej.
Składniki na nadzienie:
- 3/4 jabłka typ Gala (super sprawdzą się słodziutkie),
- 1 łyżka przyprawy korzennej używam z firmy Kotanyi,
- opcjonalnie: odrobina soku z cytryny.
Składniki na kruszonkę:
- 6 łyżek mąki orkiszowej jasnej typ 630,
- 40 g zimnego masła,
- 3 łyżki erytrytolu.
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie rozczynu:
- Napój roślinny delikatnie podrożej (ważne, żeby nie był gorący), dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę erytrytolu oraz łyżkę mąki. Mieszkaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 15 minut.
- Rozczyn powinien delikatnie urosnąć (nie będzie wyglądać on tak, jak w przypadku rozczynu na zwykłym cukrze).
Przygotowanie ciasta:
- Składniki na ciasto włóż do miski, mąkę, 2 żółtka + 1 jajko, erytrytol, masło, szczyptę soli, dodaj rozczyn i wyrabiaj ciasto do połączenia wszystkich składników.
- Odstaw ciasto (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Przygotowanie nadzienia:
- Jabłka umyj i pokrój w kostkę.
- Wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody (tak, żeby nie przywarły do spodu), łyżkę przyprawy korzennej, i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż zmiękną i puszczą sok.
- Następnie pozostaw do wystygnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
- Składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i wymieszaj. Masło powinno być zimne.
- Uformuj kulkę i włóż do lodówki do czasu wyłożenia jej na drożdżówkach.
Przygotowanie domowych drożdżówek:
- Ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp odrobiną mąki i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
- Ciasto podziel na równe kuleczki (z przepisu wychodzi mi 12 dużych drożdżówek, około 80g jedna sztuka), i uformuj drożdżówki, wyłóż na papierze do pieczenia.
- Nałóż farsz z jabłek, a na wierzch dodaj odrobinę kruszonki.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez około 30 minut.
NOTATKI
Na drugi smakują tak samo dobrze, jak zaraz po upieczeniu! Jeśli jednak chcesz w łatwy sposób odświeżyć ciasto, wystarczy, że na kilka minut włożysz je do piekarnika/ mikrofalówki.
Dodaj komentarz