Delikatny piernik z domowymi powidłami śliwkowymi 🌟
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Delikatny piernik z domowymi powidłami śliwkowymi 🌟
Zapowiedziałam, że wpadnie tutaj troszkę świątecznego klimatu i oto jest i on! 🎄 Przepyszny piernik w odmienionej wersji (po mojemu), bez dodatku dodanego cukru. W smaku jest zarąbisty i przypomina mi trochę brownie, ale myślę, że wersja z powidłami śliwkowymi i tak jest w mojej topce, i zdecydowanie wymiata bardziej!🔝 Koniecznie wypróbuj przepisu i zaserwuj Twoim najbliższym coś smacznego (zdrowszego) na wigilijnym stole. Super się sprawdzi! 🤭
SPRZĘT
- garnuszek z pokrywką
- mikser.
- blender.
- szpatułka + pędzelek.
- forma o wymiarach 23 x 13 cm
- papier do pieczenia.
SKŁADNIKI
Składniki na domowe powidła śliwkowe:
- 500 g śliwki węgierki
- odrobina soku z cytryny,
- troszkę wody,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia + odrobina wody.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki jasnej orkiszowej typ 630,
- 2 jajka,
- 100 g masła
- 150 ml napoju roślinnego używam migdałowego bez cukru,
- 100 g ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 1 łyżka przyprawy do piernika używam tej od Kotanyi,
- 2 łyżki powideł
Składniki na polewę:
- 90 g mlecznej czekolady używam tej bez cukru od Wedla,
- 30 g masła.
Dodatkowo:
- 30 g orzechów włoskich,
- odrobina oleju kokosowego do wysmarowania blaszki.
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie powideł śliwkowych:
- Śliwki umyj, wydrąż ze środka pestki i pokrój w ćwiartki.
- Wrzuć do garnka, skrop odrobiną soku z cytryny, dodaj troszkę wody (50ml) i gotuj pod przykryciem do czasu puszczenia soku z owoców. Trzymam około 20 minut.
- Odłóż na bok do przestudzenia, po czym zblenduj na gładko.
- Gładki dżem wrzuć do garnka i zagęść miksturą (2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek). Trzymaj na małym ogniu do czasu zagotowania owoców. Uwaga! Nawet jeśli konfitura nie będzie wystarczająco gęsta przełóż ją do miseczki, po jakimś czasie będzie mieć idealną konsystencję do smarowania.
Przygotowanie ciasta:
- Masło, ksylitol, ciemne kakao, masło orzechowe, przyprawę do piernika rozpuść w garnuszku.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę przełóż do miski, dodaj jajka, proszek do pieczenia, napój roślinny, ostudzoną masę i wszystko zmiksuj.
- Na koniec dodaj 2 łyżki wcześniej przygotowanej, domowej konfitury, i zmiksuj do połączenia składników.
- Użyj pędzelka do wysmarowania blaszki, przelej gotową masę i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 180°C przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.
- Wyłóż z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
- Czekoladę rozpuść w garnuszku wraz z masłem.
- Odłóż do czasu wyłożenia na gotowy piernik. Polecam zrobić niedługo przed polaniem ciasta.
Ostatni krok:
- Ciasto przekrój na 3 części.
- Na dwa blaty wyłóż powidła śliwkowe i przykryj kolejną warstwą.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż złożony piernik.
- Polej czekoladą, posyp orzechami i włóż do lodówki na kilka godzin.
NOTATKI
Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej.
Dodaj komentarz