Crostata nadziewana śliwką z dodatkiem jogurtu greckiego 🥧

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

crostata ze śliwką

Crostata nadziewana śliwką z dodatkiem jogurtu greckiego 🥧

Pamiętasz jeszcze chrupiącą, włoską crostatę w połączeniu z soczystą gruszką? To właśnie ten przepis posłużył mi jako baza do stworzenia jej w wersji na słodko, a jedyną słodyczą, której możesz się spodziewać w tym przepisie jest śliwka. 🤭 W wersji premium polecam dodać na wierzch domową kruszonkę i serwować ją w formie pysznej drożdżówki. Polecam tą z mojego przepisu! Smaczności 🙋🏻‍♀️

SPRZĘT

  • robot do wyrabiania ciasta/ mikser z końcówkami.
  • papier do pieczenia.
  • worek foliowy.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 90 g serka śmietankowego, + odrobina do posmarowania ciasta crostaty,
  • 1 jajko,
  • 60 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (testowałam również w opcji bez, i wychodzi),
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1 jajko do posmarowania brzegów crostaty.

Dodatkowo:

  • 300 g śliwki np. węgierka,
  • 1 łyżka budyniu np. waniliowego bez cukru.
  • opcjonalnie: erytrytol, jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mąki: orkiszową jasną i migdałową wsyp do miski.
  • Dodaj zimne masło, jajko, serek śmietankowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli himalajskiej i zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
  • Ciasto włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce na około 30 minut (ciasto może się kleić, ale takie właśnie ma być).
  • Po tym czasie wyjmij, umieść na papierze do pieczenia i rozwałkuj na okrągły placek (można lekko podsypać mąką, ale sugeruję, żeby nie dodawać zbyt dużo).
  • Śliwki wystarczy umyć, wyjąć pestki i pokroić w kawałki, dosypać budyń i wszystko razem wymieszać.
  • Na rozwałkowany placek wyłóż śliwki.
  • Zawiń rogi (jeśli ciasto będzie się kleić, umieść nóż w zimnej/ ciepłej wodzie, dzięki czemu będzie lepiej odchodzić).
  • Brzegi crostaty posmaruj wcześniej roztrzepanym jajkiem.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut lub do momentu zarumienienia ciasta.

NOTATKI

Ciasto można zawinąć w papier do pieczenia i przechować. Następnego dnia polecam odgrzać w piekarniku, smakuje równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.
Serwuj z dodatkiem jogurtu greckiego, jeśli owoce nie są wystarczające słodkie posyp odrobiną np. erytrytolu na wierzch.
 
 
crostata ze śliwką, propozycja na śniadanie, przekąska na imprezę, włoska crostata
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu