Crostata nadziewana śliwką z dodatkiem jogurtu greckiego 🥧
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
Crostata nadziewana śliwką z dodatkiem jogurtu greckiego 🥧
Pamiętasz jeszcze chrupiącą, włoską crostatę w połączeniu z soczystą gruszką? To właśnie ten przepis posłużył mi jako baza do stworzenia jej w wersji na słodko, a jedyną słodyczą, której możesz się spodziewać w tym przepisie jest śliwka. 🤭 W wersji premium polecam dodać na wierzch domową kruszonkę i serwować ją w formie pysznej drożdżówki. Polecam tą z mojego przepisu! Smaczności 🙋🏻♀️
SPRZĘT
- robot do wyrabiania ciasta/ mikser z końcówkami.
- papier do pieczenia.
- worek foliowy.
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej,
- 50 g mąki migdałowej,
- 90 g serka śmietankowego, + odrobina do posmarowania ciasta crostaty,
- 1 jajko,
- 60 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (testowałam również w opcji bez, i wychodzi),
- szczypta soli himalajskiej,
- 1 jajko do posmarowania brzegów crostaty.
Dodatkowo:
- 300 g śliwki np. węgierka,
- 1 łyżka budyniu np. waniliowego bez cukru.
- opcjonalnie: erytrytol, jogurt grecki
PRZYGOTOWANIE
- Mąki: orkiszową jasną i migdałową wsyp do miski.
- Dodaj zimne masło, jajko, serek śmietankowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli himalajskiej i zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce na około 30 minut (ciasto może się kleić, ale takie właśnie ma być).
- Po tym czasie wyjmij, umieść na papierze do pieczenia i rozwałkuj na okrągły placek (można lekko podsypać mąką, ale sugeruję, żeby nie dodawać zbyt dużo).
- Śliwki wystarczy umyć, wyjąć pestki i pokroić w kawałki, dosypać budyń i wszystko razem wymieszać.
- Na rozwałkowany placek wyłóż śliwki.
- Zawiń rogi (jeśli ciasto będzie się kleić, umieść nóż w zimnej/ ciepłej wodzie, dzięki czemu będzie lepiej odchodzić).
- Brzegi crostaty posmaruj wcześniej roztrzepanym jajkiem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut lub do momentu zarumienienia ciasta.
NOTATKI
Ciasto można zawinąć w papier do pieczenia i przechować. Następnego dnia polecam odgrzać w piekarniku, smakuje równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.
Serwuj z dodatkiem jogurtu greckiego, jeśli owoce nie są wystarczające słodkie posyp odrobiną np. erytrytolu na wierzch.
Serwuj z dodatkiem jogurtu greckiego, jeśli owoce nie są wystarczające słodkie posyp odrobiną np. erytrytolu na wierzch.
Dodaj komentarz