🍁 Sezonowe lasagne z purée z dyni 🎃🍁

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

lasagne pulpa z dyni

🍁 Sezonowa lasagne z purée z dyni 🎃🍁

Kooocham makarony w każdej postaci. Lasagne robię rzadko, dlatego że wymaga ona dość sporo zabawy, ale plus tego taki, że zrobiona raz spokojnie wystarczy na kilka obiadów. Przepis powstał przy okazji rozmyślań, na co mogłabym wykorzystać nadmiar pulpy z dyni, którą ostatnio robiłam przy okazji 🍞chlebka dyniowego. Przyznam, że nie byłam przekonana do wymiany pomidorów na dynię, ale eksperymenty okazały się warte każdej minuty, jej delikatnie słodki smak sprawił, że wyszło z tego naprawdę coś dobrego! 🤭🧡

SPRZĘT

  • naczynie żaroodporne.
  • patelnia do przygotowania farszu

SKŁADNIKI
  

Składniki na farsz:

  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 400 g mięsa np. wieprzowo-wołowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 mniejsze marchewki,
  • 350 g purée z dyni, wymienne na puszkę krojonych pomidorów,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, fajnie sprawdzi się również przyprawa suszone pomidory,
  • opcjonalnie: 1 kostka bulionu drobiowego używam tego z firmy EkoWital.

Sos beszamelowy:

  • niecała szklanka mleka,
  • odrobinę przyprawy oregano,
  • 1 łyżeczka mąki np. jasnej orkiszowej typ 630,

Dodatkowo:

  • 6 płatów makaronu do lasagne,
  • 150 g sera tartego np. mozzarella

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie pulpy z dyni:

  • Wystarczy, że pokroisz dynię na mniejsze kawałki, usuniesz ze środka pestki dyni, blachę wyłożysz papierem do pieczenia i włożysz do piekarnika na około 35 minut. Piecz w 180°C.
  • Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie, następnie obierz ze skórki i zblenduj na gładko.

Przygotowanie farszu do lasagne:

  • Marchew zetrzyj na tartce (drobne oczka) i podsmaż z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj startą marchewkę i mięso mielone.
  • Dodaj pulpę z dyni lub pomidory świeże/ z puszki i przypraw wedle smaku.
  • Pozostaw kilka minut na patelni, aż mięso się usmaży, a składniki się połączą.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

  • Połącz i dokładnie wymieszaj, tak żeby w mleku nie pozostały grudki.

Przygotowanie lasagne:

  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż makaron (surowy), następnie przełóż kolejno sosem pomarańczowym, później sosem białym, a każdą warstwę posyp serem.
  • Powtórz tę czynność 3 x do wykorzystania wszystkich składników.

NOTATKI

Lasagne przechowuję w lodówce. Na drugi dzień wystarczy włożyć na kilka minut do piekarnika, żeby odgrzać danie. Smakuje, jak zaraz po upieczeniu. 
pomysł na obiad, przepis sezonowy, sezonowa lasagne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu