🍁 Delikatny chlebek dyniowy z dodatkiem orzechów z aksamitnym cream cheese 🎃🍁

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

chlebek dyniowy

🍁 Delikatny chlebek dyniowy z dodatkiem orzechów z aksamitnym cream cheese 🎃🍁

Sezon na dynię w moim simply przepiśniku uważam za otwarty. Uwielbiam korzystać z produktów, które pojawiają się na półkach tylko w wybranych miesiącach, to okazja, żeby puścić wodze fantazji, co więcej jesień i zima to taki czas, w którym pieczenie sprawia mi jeszcze większą frajdę. Dziś moim gościem jest dynia, która nie dość, że jest bogata w cenne dla zdrowia witaminy i minerały, to super sprawdza się w wypiekach. Ten przepis skradł moje podniebienie, i mam cichą nadzieję, że i twoje zachwyci. Delikatny niczym chmurka, chlebek dyniowy z aksamitnym serkiem śmietankowym, to odkrycie tego sezonu! 🤭 Koniecznie spróbuj! 🧡

SPRZĘT

  • mikser.
  • blender.
  • szpatułka + pędzelek.
  • papier do pieczenia.
  • forma o wymiarach 23 x 13 cm

SKŁADNIKI
  

  • szklanka pulpy z dyni, (poniżej wszystkie kroki, jak ją przygotować),
  • 70 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej typ 630,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli np. himalajskiej,
  • 60 g erytrytolu,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika używam tej od kotanyi,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blaszki.

Cream cheese 

  • 135 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • pół soku z limonki/ cytryny.

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie pulpy z dyni:

  • Zacznijmy od pulpy z dyni! Do jej przygotowania potrzebujesz malutką dynię.
  • Wystarczy, że pokroisz dynię na mniejsze kawałki, usuniesz ze środka pestki dyni, blachę wyłożysz papierem do pieczenia i włożysz do piekarnika na około 35 minut. Piecz w 180°C.
  • Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie, następnie obierz ze skórki i zblenduj na gładko.

Przygotowanie ciasta na chlebek:

  • Białka ubij na sztywno z odrobiną soli np. himalajskiej.
  • Dodaj żółtka, mąkę orkiszową jasną, ryżową, erytrytol, szklankę pulpy z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, pokruszone orzechy włoskie. Całość wymieszaj szpatułką.
  • Blaszkę wysmaruj olejem kokosowym i przelej ciasto.
  • Piecz w 180°C przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.

Przygotowanie serka:

  • Serek przełóż do miseczki, dodaj erytrytol i sok z limonki/ cytryny.
  • Przełóż do lodówki do czasu wyłożenia go na chlebek.

NOTATKI

Chlebek zachowuje swoją świeżość do kilku dni, sugerowałabym przechowywać go w temperaturze pokojowej. 
chlebek dyniowy, przepis sezonowy, zdrowe słodkości
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu