🍁 Delikatny chlebek dyniowy z dodatkiem orzechów z aksamitnym cream cheese 🎃🍁
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
🍁 Delikatny chlebek dyniowy z dodatkiem orzechów z aksamitnym cream cheese 🎃🍁
Sezon na dynię w moim simply przepiśniku uważam za otwarty. Uwielbiam korzystać z produktów, które pojawiają się na półkach tylko w wybranych miesiącach, to okazja, żeby puścić wodze fantazji, co więcej jesień i zima to taki czas, w którym pieczenie sprawia mi jeszcze większą frajdę. Dziś moim gościem jest dynia, która nie dość, że jest bogata w cenne dla zdrowia witaminy i minerały, to super sprawdza się w wypiekach. Ten przepis skradł moje podniebienie, i mam cichą nadzieję, że i twoje zachwyci. Delikatny niczym chmurka, chlebek dyniowy z aksamitnym serkiem śmietankowym, to odkrycie tego sezonu! 🤭 Koniecznie spróbuj! 🧡
SPRZĘT
- mikser.
- blender.
- szpatułka + pędzelek.
- papier do pieczenia.
- forma o wymiarach 23 x 13 cm
SKŁADNIKI
- szklanka pulpy z dyni, (poniżej wszystkie kroki, jak ją przygotować),
- 70 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki orkiszowej jasnej typ 630,
- 3 jajka,
- szczypta soli np. himalajskiej,
- 60 g erytrytolu,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika używam tej od kotanyi,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki imbiru,
- dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blaszki.
Cream cheese
- 135 g serka śmietankowego,
- 2 łyżki erytrytolu,
- pół soku z limonki/ cytryny.
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie pulpy z dyni:
- Zacznijmy od pulpy z dyni! Do jej przygotowania potrzebujesz malutką dynię.
- Wystarczy, że pokroisz dynię na mniejsze kawałki, usuniesz ze środka pestki dyni, blachę wyłożysz papierem do pieczenia i włożysz do piekarnika na około 35 minut. Piecz w 180°C.
- Wyjmij i poczekaj, aż wystygnie, następnie obierz ze skórki i zblenduj na gładko.
Przygotowanie ciasta na chlebek:
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli np. himalajskiej.
- Dodaj żółtka, mąkę orkiszową jasną, ryżową, erytrytol, szklankę pulpy z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, pokruszone orzechy włoskie. Całość wymieszaj szpatułką.
- Blaszkę wysmaruj olejem kokosowym i przelej ciasto.
- Piecz w 180°C przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.
Przygotowanie serka:
- Serek przełóż do miseczki, dodaj erytrytol i sok z limonki/ cytryny.
- Przełóż do lodówki do czasu wyłożenia go na chlebek.
NOTATKI
Chlebek zachowuje swoją świeżość do kilku dni, sugerowałabym przechowywać go w temperaturze pokojowej.
Dodaj komentarz