🌼 Mini fit placuszki z ricottą i dodatkiem domowej żurawiny 🌼

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

— Julia Child, Moje życie we Francji

🌼 Mini fit placuszki z ricottą i dodatkiem domowej żurawiny 🌼

Mini fit pankejki na bazie ricotty to przepis, który chodził za mną już jakiś czas, 🍂jesienny vibe🍂 zainspirował mnie, żeby w końcu przetestować je u siebie. W wersji by Annie użyłam mąki migdałowej i orkiszowej jasnej, odchudziłam je także o składniki, które są tam niepotrzebne. Żurawina jest owocem, który króluje jesienią, zatem wybór padł właśnie na nią jako słodki (bez cukru) dodatek do placuszków. Domową konfiturę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, a dzięki temu, że robimy ją od postaw cukier można zastąpić np. erytrytolem.

SPRZĘT

  • mikser.
  • wysokie naczynie.
  • duża patelnia + garnek.
  • pędzelek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na 2 porcje mini placuszków:

  • 1 pudełko ricotty,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej typ 630,
  • 1 łyżeczka maku,
  • do smażenia: łyżeczka oleju kokosowego.

Składniki na domową żurawinę:

  • 250 g świeżej żurawiny,
  • 60-80 g erytrytolu dodaj tyle, ile lubisz,
  • odrobina soku z cytryny,
  • odrobina wody.

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie placuszków:

  • Wszystkie składniki na placuszki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj do połączenia składników.
  • Łyżeczkę oleju kokosowego rozgrzej na patelni, rozprowadź pędzelkiem.
  • Na rozgrzanej patelni rozprowadź ciasto i formuj okrągłe placuszki. U mnie wychodzi około 8 mini pankejków.
  • Poczekaj, aż ciasto się zetnie, po tym czasie możesz przewrócić placuszki na drugą stronę.

Przygotowanie domowej konfitury z żurawiny:

  • Żurawinę przełóż do garnka, dodaj troszkę wody, skrop cytryną, dodaj do smaku erytrytol, i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem.
  • Od czasu do czasu mieszaj, żeby owoce nie przywarły do garnka.
  • Po około 20/ 30 minutach owoce powinny zgęstnieć. Konfiturę przełóż do miseczki, poczekaj, aż wystygnie, lub serwuj na gorąco z placuszkami.

NOTATKI

Domową żurawinę śmiało możesz przechowywać w lodówce do kilku dni. Posłuży ci jako dodatek do naleśników, omleta, owsianki. 
bez cukru, fit placuszki, mąka migdałowa, śniadanie na słodko
, ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu