🌼 Mini fit placuszki z ricottą i dodatkiem domowej żurawiny 🌼
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
— Julia Child, Moje życie we Francji
🌼 Mini fit placuszki z ricottą i dodatkiem domowej żurawiny 🌼
Mini fit pankejki na bazie ricotty to przepis, który chodził za mną już jakiś czas, 🍂jesienny vibe🍂 zainspirował mnie, żeby w końcu przetestować je u siebie. W wersji by Annie użyłam mąki migdałowej i orkiszowej jasnej, odchudziłam je także o składniki, które są tam niepotrzebne. Żurawina jest owocem, który króluje jesienią, zatem wybór padł właśnie na nią jako słodki (bez cukru) dodatek do placuszków. Domową konfiturę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, a dzięki temu, że robimy ją od postaw cukier można zastąpić np. erytrytolem.
SPRZĘT
- mikser.
- wysokie naczynie.
- duża patelnia + garnek.
- pędzelek.
SKŁADNIKI
Składniki na 2 porcje mini placuszków:
- 1 pudełko ricotty,
- 2 jajka,
- 50 g mąki migdałowej,
- 50 g mąki orkiszowej jasnej typ 630,
- 1 łyżeczka maku,
- do smażenia: łyżeczka oleju kokosowego.
Składniki na domową żurawinę:
- 250 g świeżej żurawiny,
- 60-80 g erytrytolu dodaj tyle, ile lubisz,
- odrobina soku z cytryny,
- odrobina wody.
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie placuszków:
- Wszystkie składniki na placuszki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj do połączenia składników.
- Łyżeczkę oleju kokosowego rozgrzej na patelni, rozprowadź pędzelkiem.
- Na rozgrzanej patelni rozprowadź ciasto i formuj okrągłe placuszki. U mnie wychodzi około 8 mini pankejków.
- Poczekaj, aż ciasto się zetnie, po tym czasie możesz przewrócić placuszki na drugą stronę.
Przygotowanie domowej konfitury z żurawiny:
- Żurawinę przełóż do garnka, dodaj troszkę wody, skrop cytryną, dodaj do smaku erytrytol, i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem.
- Od czasu do czasu mieszaj, żeby owoce nie przywarły do garnka.
- Po około 20/ 30 minutach owoce powinny zgęstnieć. Konfiturę przełóż do miseczki, poczekaj, aż wystygnie, lub serwuj na gorąco z placuszkami.
NOTATKI
Domową żurawinę śmiało możesz przechowywać w lodówce do kilku dni. Posłuży ci jako dodatek do naleśników, omleta, owsianki.
Dodaj komentarz